До март изтича валидността на 154 303 електронни винетки, отпуснати чрез

...
До март изтича валидността на 154 303 електронни винетки, отпуснати чрез
Коментари Харесай

Над 154 хил. безплатни винетки за хора с увреждания изтичат до март 2022 г. |

До март изтича валидността на 154 303 електронни винетки, отпуснати посредством Агенцията за обществено подкрепяне на хора с увреждания. Общо 229 361 са е-винетките, предоставени през 2021 година на хора с понижена работоспособност. Те са за над 22,2 млн. лева и са за сметка на бюджета на АПИ.

Най-много безвъзмездни винетки изтичат през януари – 97 426 бр. През февруари - 37 701 бр., а през март 19 176 бр. Проверка за периода на годност на е-винетките може да бъде направена на уеб страницата на АПИ:  и на. Директният линк за инспекция е.

Право на безвъзмездна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на 100 и с над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилии, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощ на мотора до 160 к.с.

Препоръчително е заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция „ Социално подкрепяне " по сегашен адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на АПИ, която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

При прекачване на собствеността безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи получилият безвъзмездна винетка трябва до три работни дни да уведоми АПИ, с цел да може да получи нова е-винетка от АСП. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за предпазване в частен парцел, лицето няма право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка до приключването на първичната годност.

При усложнения и потребност от консултация искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или в писмен тип на e-mail: [email protected].
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР